Любопитни факти за пчелния мед

Никое друго насекомо не е служило на нуждите на човека като медоносната пчела. В продължение на векове, пчеларите са събирали сладкия пчелен мед, който те произвеждат. Пчелите опрашват около 80% от всички хранителни култури, които консумираме – плодове, зеленчуци и посеви.

Ето някои факти за медоносните пчели, които може би не знаете.

* Пчелите могат да летят със скорост до 24 километра в час.

Това може да изглежда бързо, но в света на буболечките, те всъщност са доста бавни. Пчелите са устроени за кратки пътувания от цвете на цвете, но не и за пътуване на дълги разстояния. Техните малки крила трябва да махат около 12000 пъти в минута, само за да запазят своите натоварени с полени органи нависоко по време на полета към дома.

* В една пчелна колония може да живеят до 60000 пчели.

Това отнема много на пчелите, за да свършат цялата работа. Пчелите медицински сестри се грижат за младите, докато съпътстващите работници на кралицата я къпят и хранят. Пчели охрана стоят на пост до входа на кошера. Строителните работници изграждат основите с пчелен восък, в който царицата снася яйца и пчелите работници произвеждат пчелен мед. Други изнасят мъртвите от кошера.

* Една пчела работник произвежда около 1/12 от една чаена лъжичка мед през живота си.

При медоносните пчели силата е в броя.От пролетта до есента, пчелите работнички трябва да произведат около 60 кг. пчелен мед, за да може да се поддържа цялата колония през зимата. За да се свърши тази работа това отнема труда на десетки хиляди работници.

* Кралицата майка снася яйцата, даващи живот на другите пчели.

Кралицата може да живее 3-4 години, но биологичният й часовник тиктака много по-бързо, отколкото може би си мислите. Само седмица след като се е излюпила, новата кралица излита от кошера, за да се чифтоса с 5 до 8 търтея. Ако тя не направи това в срок от 20 дни, става твърде късно и тя губи способността си да се чифтосва. Ако процедурата се окаже успешна, обаче, тя никога повече не трябва отново да се съединява. Тя има необходимото в себе си и го използва, за да опложда яйцата през целия си живот.

* Пчелата майка снася до 1500 яйца на ден и може да произведе до 1 милион през живота си.

Само 48 часа след оплождането, кралицата започва да изпълнява задачата да снася яйца. Тя е толкова плодовита, че може в един и същи ден да произведе количество яйца, равни на собственото й телесно тегло. В действителност, тя няма време за никакви други задължения, затова обслужващите пчели работници се грижат за нейното хранене и обслужване.

* Пчелите използват най-сложния символичен език от всички животни на земята, извън семейството на приматите.

Пчелите имат милион неврони в мозъка и те използват всеки един от тях. Пчелите работнички трябва да изпълняват различни роли през целия си живот. Някои трябва да намерят цветя, да определят тяхната стойност като източник на храна, да навигират обратно до дома и да споделят детайлна информация за своите находки с другите пчели, търсещи храна. Карл фон Фриш получи Нобелова награда за медицина през 1973 г. за разбиване на езиковия код на медоносните пчели т.н. танц на пчелите.

Други забавни факти за медоносните пчели.

* Пчелите имат пет очи.

* Те произвеждат пчелен мед от най-малко150 милиона години.

* В Пещерата на паяка във Валенсия, Испания са намерени скални рисунки, изобразяващи фигура ограбваща мед от кошер.Смята се, че тя е на около 15000 години.

* Пчелен мед се съхранява в добре затворени контейнери, в които няма въздух – така никога не се разваля. В гробницата на Тутанкамон са открити запечатани съдове с мед, който все още е годен за консумация, въпреки че е на повече от 2000 години.

* Немските селяни са били длъжни да плащат на своите феодали с пчелен мед и восък.

* Европейците пренесли Европейската медоносна пчела в Америка през 1638 г. Натуралните американци наричали медоносните пчели “Мухи на белия човек”, защото дивите рояци винаги предхождали появата на белите.

* Пчелите трябва да посетят приблизително 2 милиона цвята, за да се произведе половин килограм пчелен мед, като за целта трябва да прелетят над 60 хиляди километра.

* Две супени лъжици пчелен мед са достатъчни да подхранят една пчела, така че тя да обиколи веднъж целия

Comments are closed.

BizStudio by Sketch Themes
Меню