Медицински и етеричномаслени растения

Към тази група растения   спадат голям   брой видове   както диворастящи, така и отглеждани от човека за добиване на лечебни средства, етерични масла и др. Някои от тях са едновременно и добри пчеларски растения и в районите, където са застъпени в по-голям размер, те са добра паша за пчелите.

Етеричномаслени растения. Мента (Mentha piperita). Мен­тата се отглежда у нас главно в Левскиградско и Казанлъшко, а също и в някои други райони за добиване ментово масло и за приготвяне на чай: от листата й. Тя е многогодишно растение. Цъфти през юни—юли.

Кориандър (Coriandrum sativum). Едногодишно растение от семейството на Сенникоцветните. Отглежда се за получаване на етерично, масло, което се използува в парфюмерията, а също и за масло, използувано в печатарството и в текстилната промишленост. Кориандърът е много добре медоносно растение, но се отглежда в ограничени размери у нас. Цъфти през юни—юли. Не е много взискателен към почвата, но най-добре вирее на чисти от плевели почви и затова успява най-добре след окопните култури.

Маточина (Melissa officinalis). Тя е многогодишно устоцветно растение. Има приятна лимонена миризма, която привлича пчелите. У нас се среща на много места като диворастяща. Отглежда се и в домашните градини. Напоследък се култивира за добиване на етерично масло и като билка. Цъфти на втората година след засяването й, през юни и юли, а на едно място издържа до 5 и повече години.

Може да се засява, а също да се отглежда от разсад чрез деление на храста и чрез отводки. Трябва да се засява в добре затоплена почва при посевна норма около 1 кг семе на декар. Семената се заравят плитко – на 1—2 см.

Анасон (Pimpinella anisum). Анасонът е едногодишно растение. Отглежда се у нас главно в Южна България. От семената му се полу­чава етерично масло, което съдържа анетол. Добро медоносно расте­ние. Цъфти през юли. Обича по-богатите почви.

Градински чай (Salvia officinalis). Много добро медоносно растение. У нас често се отглежда в градините, но може да се култи­вира на по-големи площи специално за добиване на етерични масла и за медицински цели. Цъфти през май—юни в продължение на около три седмици.

Към тази група спадат още босилекът, лавандулата, исопът, риганът, различните видове мащерки и др.

Лекарствени растения. По-важни от тази група медоносни растения са следните: жълт (Hypericum perforatum) и червен (Erithrea centaurum) кантарион, черен оман (Symphytum officinale), бял оман (Inula helenium), дилянка (Valeriana), напръстник или змийска хурка (Digitalis), и някои други.

Comments are closed.

BizStudio by Sketch Themes
Меню