Подготовка на площите за разсад от лофант

Отмина сравнително тежката зима на 2016 година и сме в навечерието на новия земеделски сезон. След разтопяването на снеговете, при първа възможност трябва да се набележи мястото, където ще бъде разсада и то да се обработи, ако не е било обработено предходната есен (оране, копаене или обръщане с лопата). Сега е достатъчно плитка обработка и формиране на лехите. Практиката ни по оглеждането на билката показа, че най-добре е разсадите да се правят на лехи тип – тир или казано другояче – леко натрупани и издигнати трапецовидно лехи поне на 10 см. височина над околното почвено ниво. Издигането по този начин на нивото на разсада способства за избягването на прекомерната подпочвена влага, както и по-добър температурен режим.

Тъй като през март времето е много променливо, добре е още сега формираните грубо лехи да се покрият със стар полиетилен (найлон). По този начин ще се избегне преовлажняването на лехата, както и ще се обезпечи възможността за своевременно засаждане на семената, независимо от метеорологичната обстановка. Хубаво е още сега да почистите добре почвата от корените на многогодишните плевели. Следва да отбележа, че като привърженик на екологичното земеделие, не употребявам никакви хербициди за унищожаване на плевелите, както и пестициди за болестите. Хубаво е в почвата да има дървесна пепел, а ако е кисела – може да се варова, но наесен.

Друг важен етап от подготовката е обезпечаването на оборския тор. Няма по-добър тор от оборския в производството на разсадите. Дали ще бъде говежди, овчи или компост, естественият тор е необходим и от ключово значение за отглеждането на разсада. Ако торта е на буци, сега е добре да се пресее със сито и да се складира на сухо място, за да бъде готова за засаждането. Ако решите можете да положите основния долен слой оборска тор, заедно с пясък (ако почвите ви не са песъчливи). Добавянето на пясък в оборския тор е добра практика за избягването на сеченето на разсада, развитието на по мощна коренова система, както и за по-доброто дрениране на лехата. Ако се полага сега долния слой от тор е добре да сложите някакво лекарство против поповото прасе. Още с полагането на найлона над лехата, те се събират в нея и ако сте третирали против тази вредители още сега, ще си спестите много неприятности и ядове впоследствие.

Семената от лофант са много дребни и е добре да се ползва пясък при засяването им или дървесна пепел, за да се следи докъде е покрита лехата, както и да не се разхвърлят много семена.

Гъстият разсад е труден за обгрижване, защото моята практика показа, че ни се свиди да го прореждам. Това води до гниене, издължаване, полягане, изтъняване и все неприятни резултати, които пречат на по-нататъшното разсаждане и прихващане на лофанта.

Нормата за разсад от 5 кв.м. леха е 20 – 25 гр. семена. Това съм установил от отглеждането на билката вече 7 години.

Успех на всички, които ще отглеждат лофанта – тази уникална билка и прекрасен медонос!

Comments are closed.

BizStudio-lite Theme by SketchThemes
Меню