За Лофант и пчелите

Лофанта всъщност има много имена – агастаче, син исоп, женско биле, лудо биле, анасонова мента, анасонов исоп и др. По вечето имена са свързани с аромата на цветовете му.

Лофанта е многогодишно тревисто растение, силно студоустойчиво и сухо устойчиво, непретенциозно към почвата, слънцелюбиво, силно ароматично Той притежа уникални медоносни и лечебни свойства и е едно от най-популярните растения в източната медицина. Смята за символ на младостта и красотата. Помага за възстановяване на организма след нервни заболявания, инсулт, хипертонични кризи, регулира кръвното налягане, подобрява обмяната на веществата и др. Етеричното масло добивано от лофанта има много силни антибактериални свойства. Фитотерапевтите твърдят, че в своите лечебни свойства, той е сравним с корена от женшен.

В природата се среща в Далечния Изток, Тибет и Централна Азия.

Има много добре развита коренова система, достига до 110 см височина и цъфти интензивно почти три месеца, от юни до края на август. Всеки клон завършва гъсто съцветие около 8-15 см на дължина, което се състои от малки, синьо-виолетови цветове.

Пчелите обичат Лофант.

Лофантът се размножава основно чрез семена. За разсад семената се засяват в края на март в саксии или в парник направо в почвата. Когато заплахата от измръзване е премине в края на април, младите растения се засаждат на открито на разстояние 20-25 см. в реда и на 60 – 65 см ред от ред.На едно място може да бъде отглеждано пет или шест години.

Не е добре да се допуска заплевяване или пресушаване на разсада. За още по интезивен цъфтеж е препоръчително да се подхрани с азотен тор и редовно да се полива.

Пчеларите обръщат особено внимание на факта, че от цветовете на лофанта пчелите добиват превъзходен пчелен мед, като добивите от един хектар са от порядъка на 400 – 450 кг. или колкото от един хектар акация или липа, но за да започнат да цъфтят акацията и липата са им нужни няколко години след засайдането, но докато това многогодишно растение цъфти през първата година след засаждането си.

Осигуряването на постоянна медоносна паша на пчелите е основен проблем за професионалните пчелари и лофанта е едно отлично медоносно растение което може да бъде използвано, в съчетание с природните дадености и други медоносни видове, за създаването на ефетивна медоносна растителност около пчелина.

Защо Лофант?

Понижава кръвното налягане и действа благоприятно при хора страдащи от хипертония.

Подобрява метаболизма и подпомага пречистването на кръвта след боледуване.

Благоприятен ефект и успокояващ ефект върху нервната система.

Локация

село Дъскотна, област Бургас

Работно време

Понеделник – Събота
09:00 – 18:00

Email

gamari@abv.bg

Phone

088 70 13 963