Салвия

Салвията е наричана още градински чай, божигробски босилек, теменче, рожково биле, а името й идва от латинското „salveo“, което буквално означава „спасяваща“, „избавяща“.

Салвията е висок около 30-60 см. полухраст, който заради красивите си лилави цветове се отглежда като градинско цвете , а тъй като има силен аромат, салвията намира приложение и в кулинарията като подправка, особено на ястията от пилешко месо и италианската кухня. Салвията е и прекрасен медонос, тъй като цъфти продължително, а листата й съдържат вещества, които се ползват при лечение на опаразитяването при пчелите.

Разсаждането на салвията става най-успешно с вегетативни реници (чески). Може да стане есента, както и рано напролет. Тя цъфти през юни-юли с ярко лилави дребни цветчета, а листата са продълговати, вечнозелени и мъхести. Може да се позват и семена на салвия, но трябва да си произведете разсад. Салвията предпочита слънчеви места, песъчлива почва и сух климат, поради което следва да се засажда или на песъчливи почви или на издигнати лехи. Когато салвията прецъфти, трябва да отрежете 2/3 от височината й.

Наричат салвията билка за столетници. За лечебни цели се използват, от които всъщност се разнася прекрасния аромат на билката. Листата се използват за направата на чай, но следва да знаете, че някои от многото видове салвия, по-конкретно „салвия дивинорум“, имат наркотично действие и не бива да се прекалява с консумацията им.  Салвията дивинорум е силен халюциноген, макар че действието му е краткотрайно.  Ние предлагаме само градински чай, който е култивиран на 200 м. надморска височина, в екологично чист район, наследен от нашите баби. В листата на салвията, и по-специално в „салвия официналис“, се съдържа около 1,5 – 2% етерично масло. Това е най-употребявания в кулинарията вид салвия.

  Лечебни свойства: Салвията е силен антиоксидант, има противовъзпалително и кръвосъсирващо действие. Билката лекува косопад, заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт, има облекчаващо действие при язва и гастрити, намалява потоотделянето и успокоява внезапните топли вълни при климакс. От отвара от салвия се повлияват добре изгаряния, ухапвания, кожни заболявания, както и гинекологични заболявания (проблеми с обилно бяло течение например). При артрит и травми се препоръчват компресите със салвия. Чай от салвия може да пиете всеки ден като профилактика.Препоръчва се при силни менструални болки и нарушен менструален цикъл, за укрепване на имунната система, подобряване на храносмилането и лекуване на афти. Чаят от салвия се пие при безсъние, депресия, умора, главоболие. Подобрява паметта, заради което се препоръчва при Алцхаймер и деменция .   Салвията не се препоръчва за бременни и кърмачки.

   Предлагаме суха билка Салвия – листа, реколта 2016, произведени в Източна Стара планина. Цената е 5 лв. за 25 гр. суха билка. При по-големи количества се прави отстъпка. За поръчка можете да ползвате формата в сайта или телефона за поръчки.